Digital körjournal i mobilen

Appens funktioner

Kontakta mig:

Digital körjournal i Digitala Företaget

Registrera mätarställningen före och efter resa i tjänsten så beräknas ersättningen automatiskt med hjälp av en digital körjournal app.

Fördelar med att föra digital körjournal

Det bästa med funktionen digital körjournal är att den är kopplad med allt annat i appen Digitala Företaget. Du behöver alltså bara en app för din körjournal, tidredovisning, bokföring, dokument med mera. Ersättningen per mil och sträckan fylls i automatiskt när du valt vilken typ av bil du kört samt fyllt i mätarställningen. Med appens digitala körjournal räknas din totala ersättning ut automatiskt längst ned. Alla dina bilresor registreras i appen som gör att du kan nå dem från din android mobil, iphone, ipad och dator. Har du tappat bort din handskrivna körjournal någon gång? Tappar du bort den så kan det stå dig dyrt.

Få överblick på ekonomin och fyll enkelt i körjournalen i en app

För att kunna möta det behov som dagens entreprenörer ställs inför, har mobilappen Digitala Företaget en rad matnyttiga funktioner. Appen är fullproppad med just sådana funktioner vi vet gör vardagen enklare för startups och mindre verksamheter. Appen ger dig möjlighet till direktkommunikation med din redovisningsekonom, och du kan kommentera direkt på enskilda poster och underlag. Tjänsten är molnbaserad och fungerar lika bra offline som online. Här kan du läsa mer om digital bokföring. Du som reser mycket med tjänstebil har möjlighet att göra anteckningar i en digital körjournal som vid månadens slut kan förvandlas till en lättöverskådlig rapport. Förutom körjournalen/-rapporten kan appen också generera en mängd andra rapporter, som ger dig god översikt över det ekonomiska läget just nu.

Så här gör du för att fylla i din körjournal digitalt i appen:

  1. Välj om du kör egen bil, företagsbil diesel eller företagsbil bensin.
    (Detta fyller automatiskt i ersättningen per mil; 18,50 kr, 6,50 kr respektive 9,50 kr)
  2. Fyll i din mätarställning vid start och stopp
    (Detta fyller automatiskt i din sträcka)
  3. Datumet för körningen
  4. Om körjournalen tillhör ett specifikt projekt kan du även fylla i det här
  5. Kommentera vilken adress du åkt från och till samt vad ärendet handlade om och vem du träffade.
Vi föredrar digital körjournal före papper (bild från Skatteverket)

Varför för vi körjournal?

Körjournal är ett viktigt bevismedel vid bedömning av bilförmån och drivsmedelsförmån då körjournalen visar hur bilen har används. För att undvika bilförmån när du som ägare eller anställd har rätt att använda en tjänstebil måste du, kunna bevisa, att bilen används till privat körning högst 10 tillfällen per år och med en sammanlagd körstäcka på högst 100 mil. Detta för att en skattepliktig förmån inte ska uppkomma.

Tänk på att resor mellan bostaden och tjänstestället liksom hemresor på helger från annan ort normalt räknas som privata resor.

Du har möjlighet att få en lägre bilförmån (75 procent) om du kör 3000 mil eller mer i tjänster med förmånsbil under ett kalenderår. Det är i första hand arbetsgivaren som ska sätta ned bilförmånsvärdet.

Om du har fritt drivmedel i samband med din bilförmån behöver du också ha en körjournal som bevisbörda. Det är nämligen så att om du inte kan visa upp en körjournal som bevis för hur bilen har används så blir du förmånsbeskattad för allt drivmedel. När du visar upp din körjournal styrker du hur mycket du har kört privat och i tjänst, då blir du endast beskattad för drivmedelsförmån för dina privata resor.

Här finner du Skatteverkets regler om bilförmån.

 

Du behöver enligt rättspraxis en körjournal som bevisbörda vid dessa tillfällen, så använd appen Digitala Företaget för att enkelt sammanställa en smidig digital körjournal i realtid.