En ny lag för att fler ska våga starta eget

Den 1 november 2016 fick vi en ny lag: Skuldsanering för företagare. Lagen har skapats i syfte att hjälpa fler att våga starta företag. Det hjälper den som misslyckas med sitt företag att komma på fötter igen istället för att fastna i skulder för att man vågade testa sin idé. Företagares skuldsanering kommer att ske på tre år istället för fem år som gäller för privatpersoner. Detta kan ses som ett steg i rätt riktning då entreprenörskap ofta handlar om att våga och rädslan varför man oftast inte vågar är misslyckandet och vilka följder det kan ge. En annan vanlig anledning till att man inte vågar är att det är svårt att komma igång, men det har vi på Advice Accounting’s Redovisningsbyrå lösningen till. Läs mer om Entreprenörspaketet.

Skräddarsy ditt entreprenörspaket

”Ett av de stora problemen med kulturen vi fortfarande har i Sverige är rädslan för att misslyckas. Jämför man riktigt starka innovationskluster så finns där en känsla av att man vågar satsa och misslyckas för att lära sig till nästa gång. Om man misslyckas idag så finns det en del företagare som hamnar i nästan livstidsstraff i form av skulder som inte går att hantera”. Säger näringsminister Mikael Damberg när Breakit intervjuade honom om lagförslaget förra året.

Vem kan få en skuldsanering för företagare?

Du som själv driver/har drivit en enskild verksamhet eller företräder/har företrätt en juridisk person (exempelvis ett aktiebolag eller handelsbolag) kan få skuldsanering för företagare då du är eller har varit involverad i näringsverksamhet.

En företrädare kan vara till exempel företagsledare, ägare, styrelse eller vd:n. En person som företräder en ekonomisk förening kan också ansöka om skuldsanering.

Även anhöriga kan få skuldsanering om de har blivit skuldsatta på grund av företaget. Dvs. närstående till ovanstående kan få skuldsanering. Till närstående räknas make, maka, sambo, förälder, syskon eller barn samt makes, makas eller sambos barn.

Läs mer om villkoren hos Kronofogden.