”Önskar ni ta del av detta erbjuande så är kostnaden 4 795 kr per år”

Många företagare har i dagarna fått en blankett på posten från Bolagsupplysningen som uppmanar dig till att komplettera offentlig information om ditt företag. Viktigt att notera är att denna blankett har en rubrik som lyder ”Årskompletteringserbjudande”. Läser man även vidare i den långa informationstexten så står det såhär:

”Önskar ni ta del av detta erbjuande så är kostnaden 4 795 kr per år för förtursexponering och extra sökbara företagsuppgifter. Vill ni ta del av detta erbjudande mot årskostnad, så signera denna avtalsblankett och återsänd med det bifogade svarskuveret.”

Blanketten är väldigt lik de blanketter Skatteverket och Bolagsverket brukar skicka ut och det är därför, vid första ögonkastet, lätt att tro att det är en obligatorisk blankett för alla företagare att skicka in.

Fyller du i dessa uppgifter och skickar in så kommer du alltså att få en faktura på 4 795 kr av Bolagsupplysningen.

Såhär ser blanketten från Bolagsupplysningen ut:


Bolagsupplysningen nya blankett 2016 Bolagsupplysningen nya blankett 2016 baksida
Klicka för att se en större bild.

Jag har redan skickat in blanketten men förstod inte att det kostade pengar?

Skulle du mot all förmodan ha fyllt i detta utan att förstått innebörden samt känner dig vilseledd av företaget så kan du läsa mer ingående här om hur du hanterar en bluffaktura.

Hantera Bolagsupplysningens faktura:

1. Skriv detta på fakturan: ”Motsätter mig betalningsansvar beroende på ett vilseledande som är att anse som bedrägeri, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras.”. Beroende på vilken typ av bluffaktura du blivit utsatt för kan du få tips av Svensk Handel exakt vad du ska skriva här.
2. Skanna fakturan och maila till företaget, skicka även en kopia till varningslistan@svenskhandel.se.
3. Gör en polisanmälan, använd denna blankett.

Svensk Handel skriver även att det är många som kontaktar dem och är oroliga för vad som händer om de inte betalar. Du behöver i de flesta fall inte vara orolig, se bara till att du hanterar det på rätt sätt så kommer det att lösa sig!